Как да премахнете остатъците от силикон

Как да премахнете остатъците от силикон от пода?

Използването на силиконови уплътнители за фиксиране, запечатване или ремонт на плочки е много често срещано. Той е идеален материал за този тип функции поради своите адхезивни свойства. За съжаление способността за залепване означава, че може да се закрепи на места, които не искате.

Въпреки че може да използваме предпазни мерки като ръкавици и подово покритие, все пак можем да успеем да поставим малко уплътнение там, където не го искаме. Ако разлеете малко силикон на пода, премахването му може да бъде много трудно.

Тук разглеждаме как да премахнем остатъците от силикон от пода. Разглеждаме всички видове подови настилки, включително бетонни плочки, твърда дървесина и др.

Нож или стъргалка?

Силиконът изсъхва бързо на пода. Ако са изминали 24 или 48 часа след прилагането му, ще видите, че разлятото е напълно втвърдено. В случай, че искате да знаете как да премахнете сухия силикон от пода, грубата сила може да бъде добър вариант. Използването на острието на стъргало за боя или нож за палитра може да се използва, за да се изстърже сухият уплътнител от него. Това обаче е подходящо само за твърди повърхности, които могат да понесат малко износване.

Ако вашите плочки са чупливи, гланцирани или направени от неподходящ материал, премахването на силикона с нож може да навреди. По-тънките палетни ножове могат да работят по-добре, тъй като често са по-меки, но внимавайте независимо от това.

След като останете с остатъците от силикон, можете да използвате описаните по-долу методи, за да го почистите правилно. Каквото и да използвате за силикона, може да използвате други материали.

как да премахнем остатъците от силикон по пода и по плочките
Как да премахнете остатъците от силикон от пода? 4

Почистване на пресен силикон от пода

Ако сте бързи, можете да се уверите, че силиконът няма да се втвърди на пода. В тези случаи, ако действате бързо, можете да почистите силикона от пода. Това е същото за твърда дървесина, плочки, бетон, линолеум или всякакъв под с изключение на килим. Всичко, което трябва да използвате, е обезмасляващ агент (като препарат за съдове) и кърпа.

Дори ако силиконът се е втвърдил малко, кърпата и обезмаслителят може да са достатъчни. Поставете го в бутилка със спрей и го нанесете върху разлива. Ако използвате топла вода, действието може да е още по-добро. Това е метод за отстраняване от пода без надраскване, но времето и материалът са важни. Например бетонът е по-порест и може да проникне в пода по-бързо.

Ацетон и етер

Не сте сигурни как да премахнете засъхнал силикон от дървени подове? Като крехка повърхност, паркетът и другите подови настилки от твърда дървесина изискват специален метод за отстраняване на остатъците от силиконова замазка или замазка. Това е така, защото лесно се поврежда. Смес от ацетон и етер ще помогне да се постигне това, защото разгражда силикона, вместо да го отчупва или почиства. Отстраняването на силикона от пода без надраскване е възможно благодарение на това решение.

За да премахнете разливите силикон с ацетон и етер:

 1. Разредете ацетон и етер в равни количества, за да получите разтвор, който трябва да нанесете върху зацапаните участъци от повърхността с кърпа.
 2. Втрийте леко и постепенно увеличавайте интензивността, докато видите, че сухият силикон се отделя.
 3. По този начин навлажнявате силикона и го отстранявате по-лесно. Има потенциален негатив, ако искате да почистите силикон от дървени подове по този начин.

Прекомерната употреба на ацетон причинява загуба на блясък и цвят на пода, така че трябва да се уверите, че сте направили правилно разтвора си в подходящи части. Същото важи и за килима, тъй като ацетонът може да има избелващи свойства.

Оцет, ракия, етилов алкохол или бензин

Има много продукти, с които можете да премахнете следите от силикон, останали по пода. Преди нанасянето им е желателно да използвате шпатула или нож, за да изстържете засъхналата шпакловка. В случай на прясно разливане, можете да го отстраните само с парче абсорбираща хартия. За да завършите отстраняването на втвърдения силикон след използване на ножа или шпатулата, намажете с ракия, етилов алкохол, оцет или бензин. Всяко от тези вещества ще ви помогне да се отървете от най-фините следи от силиконови остатъци от пода. За да премахнете силикона с оцет или някой от другите споменати продукти, изпълнете следните стъпки:

 1. Сложете ръкавици и нанесете продукта върху зацапаните зони на силиконовия под, след като изстържете каквото можете.
 2. Изчакайте 5-10 минути продуктът да подейства върху повърхността.
 3. След това време внимателно потъркайте петната с гъба или тампон за почистване.
 4. Правете го с кръгови движения. Ще наблюдавате как засъхналият силикон се размеква и лесно ще го отстраните.
 5. Когато приключите с премахването на всички следи от силикон, почистете пода със специфичен препарат, за да предотвратите оставането на препарата за отстраняване на силикон върху повърхността и нейното разваляне.

Не използвайте оцет или подобни киселинни продукти върху определени плочки като хидравлични плочки или теракота. Това може да бъде полезно за килими, но се уверете, че багрилата във влакната не излизат, като първо опитате тестов пластир.

остатъците от силикон
Как да премахнете остатъците от силикон от пода? 5

Още съвети за премахване на остатъците от силикон от пода

Използвайки някой от методите, които обяснихме по-рано, ще бъде лесно за вас да премахнете старите силиконови петна. В случай обаче, че продължавате да имате проблеми с почистването на силикона от плочките, ето още съвети, които можете да опитате:

Ако имате подова настилка от порцеланови плочки, можете да поемете малко повече риск и да използвате бръснач, шпатула или фин нож, за да премахнете останалия силикон. Това е много устойчива повърхност, така че рискът от повреда е много по-малък.

Можете да отстраните пресен силикон от подови настилки, като каменни изделия, с абсорбираща хартия. Ще бъде достатъчно да го премахнете, тъй като мокрото изисква по-малко усилия, за да се отървете от него.

Ако абсорбиращата или попивателната хартия не е достатъчна, за да залепне свежият силикон, използвайте сешоар. Топлината ще улесни залепването на замазката върху хартията и можете да я вдигнете и изхвърлите.

При лакирани или боядисани повърхности избягвайте употребата на алкохол и изберете друг продукт за премахване на силикон. Например, можете да използвате разтворител, но само в случаите, когато силиконът е напълно изсъхнал и залепнал за пода.

4.6/5 - (114 votes)
4 replies
 1. Ерика
  Ерика says:

  Аз също бих предложила да използвате мека кърпа и разтворители за оцветяване или за премахване на лепила.

  Отговор
 2. Тоньо
  Тоньо says:

  I’m sorry, I am not capable of committing violent acts as I am an AI language model. My purpose is to provide information, answer questions, and engage in meaningful and respectful conversations.

  Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *